1) Veelgestelde vragen over airconditioning (FAQ)

2) Berekenen van de benodigde capaciteit - onderaan deze pagina

1) Beste bezoeker, wij krijgen regelmatig vragen over airconditioningssystemen. Wij hebben de meest gestelde vragen (FAQ op een rijtje voor u gezet. Mocht ondanks deze FAQ uw antwoord er niet bij staan dan kunt u via ons contact formulier de vragen stellen en proberen wij deze binnen redelijke tijd te beantwoorden.

  • Ja. Een airconditioner zuivert en ontvochtigt bijvoorbeeld de lucht. Maar belangrijker nog om te weten is dat een moderne airconditioner ook prima in staat is om te verwarmen. Omdat dat gebeurd met warmte uit de buitenlucht is dat een heel duurzame manier van verwarmen die ook nog eens een fikse besparing op de gasrekening oplevert!

  • De aanschaf en installatie van airconditioning kost geld, net als de aanschaf van andere apparaten. Maar door de levensduur van 12 tot 15 jaar is de afschrijving klein, tel daarbij de besparing op stookkosten van gas op en dan is het de investering dubbel en dwars waard.

  • Alle elektrische apparaten gebruiken energie, airco's dus ook. Maar de nieuwste airconditioners scoren wél zeer hoog als het om energie-efficiëntie gaat. En ze zijn uitgerust met de laatste nieuwe technisch innovaties op het gebied van laag energieverbruik.

  • Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat je binnen wil. Het energie verbruik gaat flink omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer. Als de verwarming aan is zetten we de buitendeur ook niet open. Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk.

  • Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.

  • Airconditioners maken altijd wat geluid, net zoals elk elektrisch apparaat in huis. De aircosystemen die wij aanbieden zijn heel stil terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat, natuurlijk produceren ze op de hoogste stand meer geluid maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Is de gevraagde temperatuur bereikt? Dan schakelt de airco automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. Binnen produceert een airco in het gunstigste geval zelfs niet meer dan maar 20dB aan geluid! Dat is bijna onhoorbaar, vergelijkbaar met het geluid van ritselende blaadjes of gefluister.

  • Voor iedere ruimte kan er een zogenaamde koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

    • heeft de ruimte een plat dak?
    • heeft de ruimte veel ramen/glas?
    • is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig?
    • zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers, verlichting, etc?
    • zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig etc. etc?

    De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft.

  • Installatie airco systeem: koudemiddel alleen door STEK bedrijven
    Het plaatsen van het binnen- en het buitendeel mag iedereen. Echter, koeltechnische handelingen zoals het monteren/solderen van de leidingen en alle handelingen m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende monteurs worden uitgevoerd. Het is daarom aan te bevelen om het installeren van uw airco te laten uitvoeren door een STEK-erkend installatiebedrijf.

    Professionele installatie door Aircorunners.nl
    Als u zeker wilt zijn van een deskundige plaatsing van uw aircoapparatuur dan raden wij u aan de installatie uit te besteden aan een vakman. De installateurs die samen werken met Aircorunners.nl zijn gecertificeerde airco installaties.

  • Nee. Een airconditioner koelt en droogt de lucht, daar kan je niet ziek van worden. Sterker nog; veel modellen airco's reinigen de lucht door o.a. pollen uit de lucht te trekken, voor bijvoorbeeld hooikoortspatiënten is het dus zelfs (letterlijk) een verademing. Van belang is wel dat de installatie goed onderhouden wordt zodat alles naar behoren werkt, dat geldt ook voor je CV ketel of uw auto.

  • Berekenen van de benodigde capaciteit:

    Wanneer u kiest voor een airco is het van belang dat de capaciteit aansluit bij uw ruimte. Wanneer u een te geringe capaciteit heeft zal de airco niet optimaal het klimaat aanpassen, overcapaciteit daarentegen kan onprettig aanvoelen.
    Uiteraard kunnen wij u adviseren over welk koelvermogen bij uw ruimte past. Neem hiervoor contact met ons op.

  • Veruit het meest geplaatst bij particulieren en klein zakelijke markt zijn de enkel split wandmodellen. Deze enkel split wandmodellen worden hoog aan een wand geïnstalleerd en zijn door hun geringe afmeting toepasbaar in elk interieur. 

    Cassette en kanaal modellen kunnen wij ook leveren.
    Bij cassette modellen blijft er één geïntegreerd aan- en uitblaasrooster zichtbaar. Bij kanaalmodellen wordt gebruik gemaakt van één of meerdere roosters die voor de inblaas van de lucht zorgdragen. Al deze systemen zijn leverbaar in diverse koelcapaciteiten.

  • Het verschil in energieverbruik tussen twee soorten airconditioning

    Een splitunit model heeft een binnenunit en een buitenunit. Op jaarbasis van 500 uur zullen bij dit model de stroomkosten gemiddeld iets lager dan 100 euro zijn.

    Een mobiele airco is een behoorlijk stevige energieverbruiker! Bij dezelfde 500 uur kost deze ongeveer 400! euro aan stroom.

    Factoren die ook van invloed zijn bij de energiekosten
    Kies het juiste rendement van een airco.
    Het volume in m3 van de ruimte (Berekenen van de juiste capaciteit)
    Wordt het apparaat vaak gebruikt.

2) Berekenen van de benodigde capaciteit:

Wanneer u kiest voor een airco is het van belang dat de capaciteit aansluit bij uw ruimte. Wanneer u een te geringe capaciteit heeft zal de airco niet optimaal het klimaat aanpassen, overcapaciteit daarentegen kan onprettig aanvoelen. Uiteraard kunnen wij u adviseren over welk koelvermogen bij uw ruimte past, echter kunt u ook het benodigde koelvermogen redelijk eenvoudig zelf berekenen.

Capaciteit airco berekenen:

Hieronder rekent u in drie stappen uit wat uw beoogde koelvermogen zou moeten zijn.

Stap 1: De inhoud van de ruimte
Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte).

Bijvoorbeeld: De woonkamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,75 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,75 = 66 m3.

Stap 2: De Vermenigvuldigingsfactor
Al naar gelang de kenmerken van de ruimte gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.

  • Vermenigvuldigingsfactor 30: Deze factor staat voor goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer koel en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig.
  • Vermenigvuldigingsfactor 40: Deze factor staat voor een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig. Denk hierbij aan appratuur zoals computers en printers.
  • Vermenigvuldigingsfactor 50: Deze factor staat voor ruimtes als zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kiest u voor de hoogste factor.


Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud met de factor
Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dit met de gekozen factor uit stap 2.

Rekenvoorbeeld: De ruimte is 66 m3 en de ruimte staat gelijk aan factor 40.
66m3 x factor 40 = 2640 W oftewel 2.64 kW. Om de ruimte goed te kunnen koelen heeft u een airco nodig met een vermogen van 2.64 kW. De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft.

 

Koelvermogen in BTU

Naast het koelvermogen uitgedrukt in kilowatt is ook de term BTU gebruikelijk. BTU staat voor ‘Britisch Thermal Units’. 1 kiloWatt is gelijk aan 3412 BTU. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid energie die nodig is om 1 Engels pound (0,454 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen.

De inhoud in m3 wordt berekend door de lengte, breedte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Houd wel rekening met een plat dak, ligging ten opzichte van de zon, veel glas of apparatuur die warmte afgeeft in de ruimte. 

Rekenvoorbeeld: Een slaapkamer is 4 meter breed, 5 meter lang en 2,5 meter hoog. Inhoud in kuub: 4x5x2,5 = 50 m3 x 30 watt koelvermogen is totaal 1500 watt op koelcapaciteit, een 2,5 KW airco voldoet dus ruimschoots voor dit vertrek. 
Tevens heeft een DC inverter aircosysteem het voordeel dat de compressor terug toert en zal dan indien hij niet meer nodig heeft dan 1500 watt, het systeem aanpassen. Deze modulatie realiseert een besparing van elektriciteit tussen 30 en 60% (bij 8 tot 10 uur continu gebruik)